Midlertidigt pas

pasHvis du skal have et midlertidigt pas, så kan det faktisk godt lade sig gøre. Dog skal du lige være opmærksom på, at det også går under navnet nødpas, og at det kræver et par ting, før du kan få det. Først og fremmest kræver det personligt fremmøde på ambassaden, før du kan ansøge om at få dig et nødpas. Når du vælger at henvende dig, så skal du medbringe et par ting. Først og fremmest skal du have et ansøgningsskema med dig.

Dernæst skal du have et pasfoto. Hvis du har fået taget et par pasfotos for noget tid siden, så kan det være, at du stadig har nogle af dem liggende i din pung. Og så kan du bare bruge et af dem, så du ikke skal ud og have taget en bunke nye billeder. Derudover skal du også have dit gamle pas med dig. Hvis du ikke har det, så kan du medbringe dit kørekort eller en kopi af dette. Hvis du ikke har nogle af disse, så kan du klare dig med en kopi af din fødselsattest.

Sidst men ikke mindst skal du betale et gebyr for at få dig et midlertidigt pas. Du skal være opmærksom på, at et nødpas ikke er gældende for mere end et år, og det vil kun være gyldigt i rejsens varighed. Når du skal afhente dit nye pas, så skal du aflevere eller sende dit midlertidige pas, da du ikke må have det, når du får dit nye. Det skal gøres på borgerservice.

Ansøgning om et midlertidigt pas (nødpas)

Hvis man skal have et nødpas skal man hendvende sig personligt på ambassaden, og man skal medbringe følgende:

  • Ansøgningsskema skal være udfyldt og underskrevet
  • Et pasbillede, du kan se kravende til pasfotos her
  • Et gammelt pas eller kørekort kan også være en kopi. Hvis både pas og kørekort er bortkommet, og der ikke findes en kopi, skal der forelægges en kopi af en fødselsattest
  • Kontanter eller en anden betalingsform da man skal betale et gebyr til for sit nødpas

Hvis ens pas er stjålet eller bortkommet, skal dette meldes til det lokale politi, og man skal vedlægge en kopi af politirapporten, oversat til engelsk.

Den danske repræsentation kontakter politiet i Danmark for at verificere din identitet og indhenter den nødvendige tilladelse til at udstede et nødpas.

I det tilfælde at et nødpas skal udstedes udenfor konsulatets normale åbningstid udløses normalt et extra gebyr.

I det tilfælde at en konsulær medarbejder ekstraordinært skal åbne ambassaden på en lukkedag for at udstede et nødpas opkræves der ofte også et gebyr.